Ademhaling
De kracht van ademhaling
Toen ik stijf stond van de spanning leek het wel eens of ik een harnas droeg. Ik ademende snel, hoog in mijn borst en voelde me zwaar. Door bewust te ademen kon ik dit harnas van me af laten glijden en eindelijk mijn lichaam en brein ontspannen en laten herstellen. Uit eigen ervaring weet ik hoe krachtig ademhaling is.Sta jij wel eens stil bij hoe je ademhaling is?
Ademhalen doe je voortdurend en het gaat helemaal vanzelf. De ene keer adem je langzaam de andere keer snel. Het tempo varieert aan de hand van fysieke en of mentale inspanning. Wanneer de ademhaling varieert op basis van mentale inspanning gebeurt dit vaak onbewust. Het is daarom goed om zo nu en dan eens stil te staan bij hoe je ademt.Wat is de oorzaak en het effect van een hoge ademhaling?
Het kan zo zijn dat je hoog in je ademhaling zit en snel ademt. Vaak is stress de oorzaak hiervan. Onbewust rem je je dan om vrij te ademen en de hoge en snelle ademhaling is dan een uiting van een toestand waarin er sprake is van veel mentale activiteit en je lichaam gespannen is. Het lichaam staat dan in een overlevingsstand, waarbij het stresshormonen aanmaakt en vooral je autonome zenuwstelsel geactiveerd is. Indien je chronisch onder spanning staat dan kan je lichaam nog moeilijker tot rust komen en ontspannen. Er is onvoldoende mogelijkheid tot herstel, wat ervoor kan zorgen dat zowel de mentale als lichamelijke balans verstoord wordt. De invloed van onze ademhaling op onze gezondheid is vele malen groter dan we soms beseffen. Ademhalen gaat dan wel vanzelf, maar dat wil nog niet zeggen dat je niets aan de manier van ademhalen kan doen. Laat je adem je helpen en ondersteunen.Hoe kan je ademhaling je helpen?
Een helpende ademhaling is bijvoorbeeld de buikademhaling. Bij de buikademhaling maak je gebruik van je middenrif. Dit is een verschil met de borstademhaling (hoge ademhaling) die vaak ontstaat bij spanning. Bij de borstademhaling trekken de borstspieren samen, waardoor de borstkas omhoog en naar buiten wordt getrokken. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen. Bij de buikademhaling wordt het middenrif naar beneden getrokken waardoor de borstholte wordt vergroot en er meer ruimte ontstaat. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Bij de buikademhaling word je gedwongen rustiger en voller te ademen. Er ontstaat ontspanning waardoor je ook meer contact maakt met je lichaam. Er wordt op deze manier ook meer zuurstof naar cellen in het lichaam vervoerd. Door de buikademhaling masseert het middenrif ook je organen in je buik. De functie van organen verbetert, waardoor je je vitaler en energieker voelt. Deze helpende buikademhalling kan bijdragen aan de vermindering van stress, verbetering van je geheugen en focus, verlaging van je bloeddruk, een betere nachtrust en spijsvertering.Hoe ademen mij geholpen heeft.
De ademhaling is de toegang tot je autonome zenuwstelsel. Bewust ademen heeft bijgedragen om het contact met mijn lichaam te herstellen. Onbewust hield ik me door stress tegen om vrij te ademen. Door ervaringen in mijn leven had ik mezelf vastgezet in mijn lichaam, was ik uit balans geraakt en kreeg ik klachten zoals angst, vermoeidheid en een hoge bloeddruk. Hier wilde ik van af. Door diverse ademhalingsoefeningen en technieken vanuit onder andere de yoga en mindfullness heb ik blokkades eruit geademd waardoor er door de adem meer innerlijke ruimte in het lichaam is ontstaan. Het kost tijd en oefening. In het begin was het onwennig en werd ik onrustig, omdat ik me gewoonweg niet bewust was van mijn ademhaling. Gaandeweg ontstond er meer rust en overgave. Het is zo de moeite waard om je ware zelf met behulp van ademhaling te bevrijden en te verlichten. Ik heb ervaren hoe ademhaling je gevoel kan beïnvloeden. Het heeft mijn bewustzijn vergroot en mij meer ontspanning en energie gebracht; mijn bloeddruk is verlaagd, mijn focus is verbeterd en ik ben en leef meer in het hier en nu. Door de kwaliteit van je ademhaling te veranderen, kun je de kwaliteit van je leven veranderen.Wat kun je zelf doen?
Je kunt om te beginnen elke dag een paar momenten pakken waarop je stil staat bij je ademhaling. Zo krijg je een idee van hoe je eigenlijk ademhaalt. Heb je een hoge of lage ademhaling. Adem je oppervlakkig of diep. Rustig of snel? Als je rustig in- en uitademt en even wacht tot je weer inademt, vindt de meest effectieve uitwisseling plaats van zuurstof en CO2. Als je te snel ademt, leidt dat tot te veel zuurstof en te weinig CO2 in je bloed.Hoe kun je je ademhaling optimaliseren?
Je kunt je ademhaling optimaliseren door bijvoorbeeld te leren om rustiger te ademen. Hierdoor daalt je hartslag waardoor je lichaam en brein tot rust kunnen komen en kunnen herstellen. Het is vooral een kwestie van veel oefenen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elke dag 15 minuten een ademhalingsoefening te doen en er echt voor te gaan zitten of misschien doe je het 3 keer 5 minuten per dag. Voel en ervaar wat je lichaam je aangeeft. Door dagelijks ademhalingsoefeningen te doen, word je rustiger en relaxter en wordt het steeds makkelijker om met je lichaam en je gevoel in contact te komen.Coaching bij LIEVScoaching
Tijdens de coaching in mijn LIEVScoaching praktijk voor hooggevoelige (young) professionals maak ik gebruik van verschillende ademhalingstechnieken en lichaamsoefeningen zodat je als klant kunt ervaren welke manier van ademhalen bij je past en hoe het je kan ondersteunen in je persoonlijke proces. Hierna kun je er zelf thuis mee aan de slag.Meer weten, neem een kijkje op mijn website (www.lievscoaching.nl) en plan gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.
Meest recente berichten
Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.