LIEVScoaching

Codependent gedrag en terug naar je ware Zelf

Codependent gedrag en terug naar je ware Zelf

Wat is codependent gedrag?

Codependent gedrag of codependentie staat letterlijk voor medeafhankelijkheid. Het kan gezien worden als een patroon om vanuit door angst gedreven manieren te reageren op het gedrag van anderen. Je laat je gedrag afhangen van hoe jij die ander ervaart. Ik zie en ervaar codependent gedrag als een overlevingsstrategie van primaire ikken/delen. Je gaat weg bij jeZelf ten gunste van iemand anders. Je past je aan en gedraagt je zoals je denkt dat van je verwacht of verlangd wordt. Hierbij kun je zover gaan dat er niets meer over is van jouw authentieke zelf. Je vervreemd als het ware van jeZelf.
Codependentie

Hoe herken je codependent gedrag?

Bij codependent gedrag zie je een samenspel van patronen.
  1. Een laag gevoel van eigenwaarde, waarbij je jeZelf afwijst en ervan overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent;
  2. Sterke controledrang, moeite met onvoorspelbaarheid;
  3. Verdringing van de eigen emoties, overgenomen verantwoordelijkheden;
  4. Pleasegedrag, redden/helpen van anderen en aanpassingsgedrag uit loyaliteit of angst voor afwijzing. Het geluk van de ander gaat voor op jouw geluk;
  5. Onrealistische verwachtingen, angst voor het maken van fouten en perfectionisme;
  6. Het stellen van grenzen is lastig naar jezelf en anderen, waarmee onacceptabel gedrag en geaccepteerd wordt of je dingen doet waarmee je jezelf schade toebrengt.

De bedoeling van codependent gedrag

Codependente delen zijn gericht op het verkrijgen van aandacht, liefde, erkenning en waardering of een geruststelling voor de angst voor afwijzing of verlating. De bedoeling is het houden van controle. Controle over de ander, de relatie met de ander en bovenal controle over de eigen gevoelens. Je uit niet langer hoe jij je zelf voelt en wat je nodig hebt. Soms weet je zelfs niet meer wat je wilt en wie je zelf bent. Je bent niet meer in staat om je eigen behoeften te bepalen. Wegcijferen, verdwijnen en versmelten met de ander of zorgen voor de ander is een verslaving op zich. Deze verslaving is echter een slechte vervanging voor liefde. Codependenten zijn ook vaak gevoelig voor andere verslavingen

Hoe ontstaat codependent gedrag?

Codependent gedrag ontstaat meestal als overlevingsmechanisme in de vroege jeugd. Het gaat samen met een onveilige manier van hechten en verbinden als gevolg van het opgroeien in een omgeving met emotioneel onbeschikbare ouders/verzorgers of een omgeving waar voor gevoelens en emoties geen of weinig ruimte was. Je hebt je onvoldoende leren verbinden met jeZelf, je eigen gevoelens en je grenzen. Dit kan voortkomen uit het dragen van te veel verantwoordelijkheid of zorg voor je ouders/verzorgers. Of er is onvoldoende ruimte geweest voor jouw behoeftes waarbij je het gevoel hebt gekregen verlaten te zijn.
Codependentie

Helen van codependent gedrag

Heling start met je bewustwording van de oorsprong van je patronen en angsten. Vervolgens het in contact komen en voelen van oude, nog onverwerkte pijn en emoties en het herstellen van de verbinding met het gekwetste innerlijk kind in jou. Met coaching en opstellingen van het verlangen kun je je bewust worden van de onderliggende hechtingsproblematiek en gevoelens en patronen die daaruit voortgekomen zijn. Door trauma’s te verwerken, innerlijk kind en delen werk, overtuigingen te veranderen kun je belemmerende patronen duurzaam leren doorbreken en jezelf bevrijden. Je leert hierbij jezelf, als volwassene, het gekwetste kind in jou alsnog te geven waar het zo naar verlangt. Leren zorgdragen voor je eigen innerlijke, gekwetste kind vergroot zelfliefde en zelfacceptatie in het hier en nu. Zelfliefde is de sleutel om gedrag in het hier en nu te veranderen. Je komt meer in verbinding met je eigen gevoelens, behoeftes en leert deze uiten waarbij je je grenzen leert bewaken. Patronen worden herschreven. Door je interne veiligheid te leren vergroten hoef je niet langer pijnlijke gevoelens te onderdrukken of te vermijden. Het hoeft niet langer te gaan, zoals het eerder ging.

Patronen doorbreken?

Wil jij dit patroon doorbreken en lukt het niet in je eentje? In een coachtraject bij LIEVScoaching begeleid ik je hier graag bij in dit proces. Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en bij LIEVSvoorjou of LIEVSvia je werk en plan een gratis kennismakingsgesprek.

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.