LIEVScoaching

De controleur in mij

De controleur in mij

Voelen van mijn EMOTIES IS TE OVERWELDIGEND

Subpersoon de Controleur

We bestaan allemaal uit een aantal subpersonen. Sommige zijn primair en anderen zijn verstoten of onderontwikkeld. In deze reeks van blogs bespreek ik een aantal van mijn primaire subpersonen, hun geschiedenis, manier van doen en de wijze waarop ze mijn leven beïnvloed hebben met hun eigen voor- en nadelen. Het onderscheiden van verschillende subpersonen is gebaseerd op de theorie van Voice Dialogue. Dit keer de Controleur in mij.

De Controleur in mij

De controleur behoedt me voor het gevoel van onveiligheid en machteloosheid. Hij heeft me al vroeg in mijn leven geleerd om mezelf overeind te houden en te overleven. Aan de andere kant zorgt deze beheersing ook dat ik me niet over kan geven en kan genieten van het leven. Ik word niet graag verrast, want dat zorgt voor een onveilig gevoel. Structuur, weten waar je aan toe bent en hoe het eraan toe zal gaan geeft rust. Nieuwe situaties en afhankelijkheid geven altijd spanning.

Drivers

In situaties van spanning en stress zijn we geneigd in een bepaalde ‘modus’ te schieten. Deze gedragingen worden vaak volledig automatisch ingezet door onszelf. Binnen de Transactionele Analyse worden deze gedragingen ‘Drivers’ genoemd. De Drivers zijn boodschappen die je expliciet en letterlijk van je ouders/verzorgers gehoord hebt. En waaraan je als kind de voorwaarde voor liefde en aandacht gekoppeld hebt: ‘Ik mag er zijn als ik sterk, slim, perfect, (…vul maar in…) ben.’ Drivergedrag is dat gedrag waar je ouders/ verzorgers blij mee waren, waarmee je waardering en erkenning kreeg.
Controleur krachtig

Sterk zijn

Mijn belangrijkste Driver is: ‘Ik mag er zijn als ik sterk ben.’ Ik ben gewend geraakt om het alleen op te lossen en gevoelens te onderdrukken. Dit overlevingsmechanisme werkte altijd heel goed. Onder druk lukt het me bijvoorbeeld om rustig door te praten zonder te stotteren of hakkelen. Ik voer de opdracht uit, echter zonder mezelf te voelen en soms weet ik achteraf niet eens wat ik gedaan heb. Ik ga op de automatische piloot. Mijn ‘rustige, gecontroleerde, sterke’ buitenkant komt helemaal niet overeen mijn onrustige en onzekere binnenkant. Ik onderdruk mijn emoties, behalve schaamte. De schaamte laat zich niet onderdrukken en uit zich bij mij in rode vlekken in mijn hals en gezicht als ik in het middelpunt van de belangstelling sta. Ik herinner me nog goed dat ik daar tijdens mijn opleiding Personeel & Arbeid op afgerekend werd tijdens een praktijktoets. Ik weet het nog precies. De docent in kwestie gaf aan dat ik een heel goed gesprek gevoerd had, maar dat ik een punt aftrek kreeg omdat ik rode vlekken kreeg en dat was onprofessioneel. Alsof ik daar iets aan kon doen! Wat oneerlijk. Ik was niet oké, ik voelde me niet gezien en afgewezen…

Triggers

En er zijn meer triggers waar de controleur in mij op los gaat. Beperking van mijn vrijheid en gedoe zijn triggers waarbij ik veel onveiligheid in mezelf tegenkom. De controleur in mij werkt bij deze triggers nauw samen met mijn andere primaire ikken. De pleaser, harde werker en perfectionist. Samen houden ze controle en proberen veiligheid te organiseren. De controleur stemt ook af met de innerlijke criticus. Op de momenten dat de controle er minder is, komt direct de criticus om de hoek kijken om mezelf te voorzien van kritiek.

Van Sterk naar krachtig

Van alle ikken was de controleur in mij heel hardnekkig. Dit overlevingsmechanisme was enorm. Angst voor de angst en zwakte ben ik aan gaan kijken. Stap voor stap ben ik mezelf gaan bevrijden door langzaam mijn comfortzone op te gaan rekken. Ik ben mezelf toe gaan staan om te mogen oefenen en te leren. Te mogen vallen om daarna weer op te staan en hierbij te ervaren dat patronen herschreven kunnen worden.

Je hoeft het niet alleen te doen

Coaching en Hypnotherapie hebben me geholpen om te begrijpen op welke wijze ervaringen uit dit leven én vorige levens van invloed zijn op dit overlevingsmechanisme. Interactieve zelfresonantie opstellingen hebben geholpen om zicht te krijgen op de dynamiek tussen traumadelen, overlevingsdelen en gezonde delen in mij. Stap voor stap ontwikkel ik het gezonde deel in mij en heel mezelf. Laagje voor laagje. Het verlangen om mezelf te kunnen voelen is groter dan de angst om door dit gevoel overweldigd te worden. Ik kom meer en meer in mijn eigen kracht en dat voelt geweldig!

Herkenbaar?

Door op zoek te gaan naar je patronen en overlevingsmechanismen kun je leren om afscheid te nemen van de delen van je primaire subpersonen die je niet langer dienen. Stap voor stap kun je met praktische tools je bewustzijn vergroten en loskomen van je identificatie met je primaire subpersoon/personen en eerdere ervaringen leren herschrijven. In de workshops en coachtrajecten bij LIEVScoaching kun je dit stap voor stap leren en zo (weer) volledig in je kracht te komen en je volle potentieel te leven. Hierbij maak ik ook gebruik van Voice dialogue en de beschreven IZR opstellingen. Meer weten, neem een kijkje op mijn website (www.lievscoaching.nl) en neem gerust contact met me op. Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.