LIEVScoaching

De Harde werker in mij

‘Stilstand is achteruitgang en waar een wil is, is een weg.’

Subpersonen met elk hun eigen stem

We bestaan allemaal uit een aantal subpersonen met elk hun eigen stem. Sommige zijn primair en anderen zijn verstoten of onderontwikkeld. In deze reeks van blogs bespreek ik een aantal van mijn primaire subpersonen, hun geschiedenis, manier van doen en de wijze waarop ze mijn leven beïnvloed hebben met hun eigen voor- en nadelen. Het onderscheiden van verschillende subpersonen is gebaseerd op de theorie van Voice Dialogue. Dit keer bespreek ik de Harde werker in mij.

Hoe is de harde werker in mij ontstaan?

Als jongste dochter in een boerengezin waar hard werken de norm was, heb ik in mijn jeugd een Harde werker in mij ontwikkeld. Doorzetten, niet zeuren en meehelpen is wat ik veel hoorde. Het werk is nooit gedaan en er is altijd genoeg te doen werd me ook vaak verteld. Ik zag ouders en familieleden die altijd bezig waren, altijd in zijn vooruit stonden, in de hoogste versnelling en op volle kracht. En als het even tegenzit dan doen we gewoon een tandje erbij. Dat was hoe het hoorde op een boerderij. Het kwam daarom niet in me op om na schooltijd thuis te niksen. De normen en waarden in mijn gezin van herkomst hebben mijn harde werker versterkt. Het voorbeeld wat ik zag in mijn directe omgeving werd ondersteund door uitspraken als: “Wie als een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje. Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan. Waar je aan begint, dat maak je af.”
Harde werker

Waarom doet de Harde werker in mij zo zijn best?

Systemisch kijken heeft me geleerd dat hij zo zijn best doet om ervoor te zorgen dat ik iets bereik in het leven. Dat ik het beter heb dan mijn ouders, grootouders, overgrootouders die allemaal een boerenbedrijf hadden. Ook bewijsdrang om goed genoeg te zijn speelde hierbij een rol. Daarbij werden goede cijfers gewaardeerd en dat leverde me als jongste dochter aandacht en respect op. Stil zitten vormde daarentegen een dreiging want dan dacht ik niet gezien en serieus genomen te worden. Dan was ik niet goed genoeg om van te houden en lag afwijzing op de loer. Mijn Harde werker heeft me hier tegen beschermd en ervoor gezorgd dat ik geen verdriet en teleurstelling voelde in mijn gezin van herkomst.

Wat heeft de Harde werker mij gebracht?

Doorzettingsvermogen. Mijn harde werker heeft ervoor gezorgd dat ik tegen alle studieadviezen in een exact vakkenpakket koos op het VWO omdat ik geneeskunde wilde studeren. Geen inzicht maar hard werken en doorzetten heeft ervoor gezorgd dat ik mijn diploma behaalde. En dat ik vervolgens nog drie (post)bachelor opleidingen en een masteropleiding afgerond heb. Veelal in deeltijd naast mijn bijbaantjes en later werk, mantelzorg en gezin. Door mijn Harde werker kan ik veel gedaan krijgen in weinig tijd. Ik ben niet vies om aan te pakken, door te pakken en dingen af te maken waarbij ik pragmatisch en oplossingsgericht te werk kan gaan met het einddoel voor ogen.

De keerzijde

Maar deze subpersoon heeft ook een keerzijde. Een deel dat me niet meer diende in mijn volwassen leven. Door altijd bezig te zijn met de toekomst en het werk wat er nog lag was ik onvoldoende in het hier en nu. Fysiek was ik wel aanwezig, maar mentaal was ik totaal afwezig. Hierdoor herinner ik me ook veel situaties niet meer. Ik was de verbinding met mezelf kwijtgeraakt. Ik was op de vlucht geslagen voor emoties waarbij ik geen moment kon genieten van al mijn prestaties en van het leven. Bij het behalen van het ene doel, doemde er al weer een volgend doel op. Ik was grenzenloos en kon geen rust ervaren zonder schuldgevoel en bleef in mijn hoofd altijd piekeren over alles wat ik nog moest doen. De Harde werker riep: ‘Je moet alle ballen in de lucht houden, niet piepen, doorgaan, opgeven is geen optie, je moet het zelf doen en presteren om het maximale uit jezelf te halen en iemand te worden. Je moet je eigen boontjes doppen en ervoor zorgen dat je onafhankelijk bent. En ziek zijn dat doe je maar in het weekend of in de vakantie.’

Herkenbaar?

Mijn Harde werker grijpt in de eerste plaats in op het moment dat het werk niet afkomt of er nog ander werk ligt. Daarnaast laat hij van zich horen op momenten dat er gepresteerd moet worden, goede cijfers gehaald moeten worden om gezien te worden, het goed te doen niet teleur te stellen. Noodgedwongen heeft mijn lichaam mij in mijn leven een paar keer tot stilstand gebracht als ik maar doorging en niet stopte. Zoals bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap van onze eerste zoon. Ik had heel veel last van zwangerschapsmisselijkheid, uiteindelijk 42 weken lang. Maar het werk moest gedaan worden, dus ik ging door en door tot mijn partner en collega’s ingrepen. Zelf was ik grenzeloos.

Bewustwording en doorbreken van een patroon

Door het terugkerende patroon ontstond het inzicht dat de vermoeidheid, de druk en de stress niet zozeer vanuit mijn omgeving kwam, maar dat het een deel in mezelf was die dit aanmoedigde. Dat was het moment om het patroon duurzaam te willen doorbreken en hierbij ondersteuning van een coach te zoeken omdat het me in mijn eentje niet lukte. Door op zoek te gaan naar je patronen en overlevingsmechanismen kun je leren om afscheid te nemen van de delen van je primaire subpersonen die je niet langer dienen. Stap voor stap kun je je bewustzijn vergroten en loskomen van je identificatie met je primaire subpersoon/personen en eerdere ervaringen leren herschrijven.

Terug in je kracht

In de workshops en coachtrajecten bij LIEVScoaching leer ik je om stap voor stap met praktische tools aan de slag te gaan met de delen die je niet langer dienen en je belemmeren om volledig in je kracht te komen en je volle potentieel te leven. Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en schrijf je in voor een van mijn workshops of plan een gratis kennismakingsgesprek.

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.