LIEVScoaching

De Perfectionist in mij

‘Goed is nooit goed genoeg. Het kan altijd beter.’

Subpersoon de Perfectionist

We bestaan allemaal uit een aantal subpersonen met elk hun eigen stem. Sommige zijn primair en anderen zijn verstoten of onderontwikkeld. In deze reeks van blogs bespreek ik een aantal van mijn primaire subpersonen, hun geschiedenis, manier van doen en de wijze waarop ze mijn leven beïnvloed hebben met hun eigen voor- en nadelen. Het onderscheiden van verschillende subpersonen is gebaseerd op de theorie van Voice Dialogue. Dit keer bespreek ik de Perfectionist in mij.

De geschiedenis van de Perfectionist in mij

Als jongste dochter in een boerengezin heb ik een Perfectionist ontwikkeld. Waar is die perfectionist ontstaan? Door zelfonderzoek en systemische coaching ben ik tot het inzicht gekomen dat door mijn vader, mijn opa en de verdere mannenlijn daarvoor veel waarde gehecht werd aan stamhouders. Mijn vader noemde het altijd “het sterke geslacht”. Voor het voortbestaan van een boerenbedrijf waren stamhouders van waarde. Tja en dochters, die waren voor je oude dag voorziening. Daar had je verder weinig aan. Op de lagere school is de Perfectionist in mij tot leven gekomen vanuit de verwachting dat ik altijd een 10 diende te scoren voor de psalm op mijn rapport. Ik kreeg waardering voor mijn ijver op school. Leren leek mij een stuk makkelijker af te gaan dan mijn broers. En als ik op het bedrijf dan toch minder van waarde was, dan moest ik maar iets doen met die hersens van me. Mijn opa, die naast ons woonde en een grote invloed had op ons het reilen en zeilen binnen ons gezin, zei: ‘zorg maar dat je minister wordt in Den Haag, dan kun je het leven voor je vader wat makkelijker maken.’ Als gevolg hiervan legde ik de lat erg hoog voor mezelf en kreeg angst om te falen, omdat ik mijn ouders én opa niet teleur wilde stellen. Als ik een fout maakte had ik het gevoel gefaald te hebben. Ik was nooit tevreden over mezelf en mijn prestaties. Mijn cijfers moesten altijd hoger en mijn prestaties konden altijd beter. Ik was nooit goed genoeg.

De Harde werker als bondgenoot

Daar ontstond ook het bondgenootschap tussen de Harde werker en de Perfectionist in mij. Want alleen door nog harder te werken, nog een tandje erbij te doen, zou het beter worden. Dit duo van subpersonen beschermden me tegen het gevoel niets waard te zijn, er niet toe te doen en geen bestaansrecht en plek te hebben. Ze beschermden me tegen kritiek, afkeuring en schaamte. Door mezelf uit te putten, verdoofde ik mezelf en voelde ik niets.
de Perfectionist

Wat heeft de Perfectionist mij gebracht?

De Perfectionist in mij heeft mij geleerd altijd het beste uit mezelf te halen, veel kennis op te doen en daar ben ik dankbaar voor. Vele studies en cursussen heb ik succesvol afgerond en ook op mijn werk leverde ik goede prestaties. Ik draag er zorg voor dat mijn werk compleet is, afgemaakt wordt met oog voor details en met de ideale eindsituatie voor ogen.

Welk deel dient mij niet?

Maar overal was er altijd wel iemand die beter was. De vergelijking met een andere, betere was snel gemaakt. Daardoor kwam ik ook terecht in stukken die me minder dienden. Alle rollen in het leven perfect willen spelen. Van het perfecte kind en vriendin tot de perfecte partner, mantelzorger en moeder. Maar ook de ideale leerling, student en werknemer. Dag en nacht was ik aan het studeren en ik schaamde mezelf als ik minder presteerde dan er van me verwacht werd of dat ik van mezelf verwachtte. Dan schoot de Harde werker te hulp. En juist doordat ik de lat voor mezelf zo hoog legde nam de spanning toe en maakte ik fouten door de enorme druk en stress. Dan volgde de zelfkritiek van de innerlijke criticus en zo kwam ik in een vicieuze cirkel terecht en die putte me enorm uit. Moe, moe, moe. Schaamte en niet kunnen genieten van wat er wel was, altijd vergelijken, nooit tevreden en mezelf onderuit halen en kleiner maken.

Afscheid nemen van niet dienende delen

Stap voor stap ben ik aan de slag gegaan met dit mechanisme en het ontmaskeren van het samenspel van mijn verschillende subpersonen. Laagje voor laagje ben ik ‘de ui’ van mijn leven af gaan pellen om mijn bewustwording te vergroten met behulp van vele trainingen, hsp coaching en systemisch werk. Ik heb geleerd om de leiding over mezelf terug te nemen en ervaar nu veel meer keuzevrijheid, rust en innerlijke vrede. Door op zoek te gaan naar je patronen en overlevingsmechanismen kun je leren om afscheid te nemen van de delen van je primaire subpersonen die je niet langer dienen. Stap voor stap kun je met praktische tools je bewustzijn vergroten en loskomen van je identificatie met je primaire subpersoon/personen en eerdere ervaringen leren herschrijven.

Terug in je kracht

In de workshops en coachtrajecten bij LIEVScoaching leer ik je als ervaringsdeskundige en hsp coach om stap voor stap aan de slag te gaan met de delen die je niet langer dienen en je belemmeren om volledig in je kracht te komen en je volle potentieel te leven. Meer weten, neem een kijkje op mijn website (www.lievscoaching.nl) en neem gerust contact met me op. Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze

Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.