LIEVScoaching

De Pleaser in mij

‘Niets is teveel, als de ander maar gelukkig is en er geen gedoe is.’

Subpersoon de Pleaser

We bestaan allemaal uit een aantal subpersonen met elk hun eigen stem. Sommigen zijn primair en anderen zijn verstoten of onderontwikkeld. In deze reeks van blogs bespreek ik een aantal van mijn primaire subpersonen, hun geschiedenis, manier van doen en de wijze waarop ze mijn leven beïnvloed hebben met hun eigen voor- en nadelen. Het onderscheiden van verschillende subpersonen is gebaseerd op de theorie van Voice Dialogue. Dit keer de Pleaser in mij.

Het ontstaan van de Pleaser in mij

Als hooggevoelig en jongste kind in een boerengezin waar voor gevoelens geen plaats was, heb ik een sterke Pleaser in mij ontwikkeld. Ik leerde al heel erg jong anticiperen op wat nodig was en ontbrak in de omgeving. Ik nam de rol op me om ervoor te zorgen dat er harmonie en rust bleef in het grote gezin. Ik bemiddelde, maakte het iedereen naar de zin en was gericht op de behoeften van de mensen om me heen. Mijn ouders wilde ik niet tot last zijn, want ze hadden het al zo moeilijk. En als ik me nuttig maakte, aanpaste en braaf deed, was er meer bevestiging en waren er minder conflicten.
de Pleaser

Waarom doet de Pleaser in mij zo zijn best?

Door zelfonderzoek, coaching en interactieve zelfresonantie ben ik erachter gekomen dat de Pleaser in mij zo zijn best doet omdat diep bij mij van binnen de angst leeft om er niet bij te horen. De angst om afgewezen of verlaten te worden. Mijn Pleaser beschermde me hiertegen en heeft me al vroeg geholpen om te overleven. Ook voorkwam mijn Pleaser dat ik gekwetst werd of dat anderen boos op me werden. En mijn Pleaser werd hierbij geholpen door mijn innerlijke criticus (andere subpersoon) die als ik de regels van de Pleaser even uit het oog verloor direct commentaar en kritiek op me leverde.

De voordelen

Mijn Pleaser heeft mij ook veel gebracht. Op de een of andere manier heb ik door deze subpersoon geleerd om goed aan te voelen waar anderen behoefte aan hebben. Zelfs vaak nog voordat zij die behoefte uitgesproken hebben. Ik ben daarnaast goed in het scannen van groepen en opdrachten. Wat speelt hier en wat is er nodig? Verder verplaats ik me makkelijk in de ander en zal niet snel een oordeel hebben over een ander. Ik werk ook makkelijk samen. Mijn Pleaser is als smeerolie in mijn sociale contacten en bevordert een harmonieuze sfeer. Hij geeft anderen een warm en welkom gevoel.

De nadelen

Een keerzijde is er ook. Nee zeggen zonder schuldgevoel, prioriteiten stellen en mijn grenzen aangeven vind ik lastig. Ik zorg altijd eerst voor de ander en dan pas voor mezelf. Ik wil niemand teleurstellen en kom onvoldoende voor mezelf op, want dat is egoïstisch. Op de een of andere manier ben ik van jongs af aan een magneet voor iedereen die hulp nodig heeft of mediation. In mijn leven en loopbaan heeft dit er meerdere keren voor gezorgd dat ik teveel verantwoordelijkheid op me nam en mijn grenzen overschreed tot het moment dat mijn lichaam me stil zette. Geven en nemen was in die periodes in mijn leven helemaal uit balans. Ik werkte knetterhard (nog een subpersoon in mij), ging niet in mijn licht staan maar bleef de stille, behulpzame kracht op de achtergrond. Dit deel van de Pleaser diende me, nu ik volwassen ben, niet langer en werkte tegen me. Het remde mijn ontwikkeling en levensvreugde.

Proces van bewustwording

En wat wil ik eigenlijk zelf? Een moeilijke vraag omdat ik geïdentificeerd was met mijn Pleaser en nooit stilstond bij deze vraag. Door ja te zeggen tegen de ander, zei ik nee tegen mezelf. Door de gerichtheid op buiten, was ik de verbinding met mezelf kwijt geraakt. En in het contact met de ander was ik geneigd om mezelf kleiner te maken, naar beneden te halen en veel te geven. Dit wilde ik niet meer. Daarom ben ik met mezelf en een hsp coach aan de slag gegaan. Ik heb afscheid genomen van de delen van mijn Pleaser die me niet langer dienden en tegenwerkten en ik heb de verbinding met mezelf leren herstellen.

Herkenbaar?

Door op zoek te gaan naar je patronen en overlevingsmechanismen kun je leren om afscheid te nemen van de delen van je primaire subpersonen die je niet langer dienen. Stap voor stap kun je met praktische tools je bewustzijn vergroten en loskomen van je identificatie met je primaire subpersoon/personen en eerdere ervaringen leren herschrijven. In de workshops en coachtrajecten bij LIEVScoaching kun je dit stap voor stap leren en zo (weer) volledig in je kracht te komen en je volle potentieel te leven. Wil je meer informatie neem dan contact op via het contactformulier op LIEVScoaching.nl of kijk op mijn website.

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.
Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.