Heel je innerlijke kind
Kinderlijk reageren
Herken je als HSP-er dat je soms wel eens heftig reageert, heftiger dan past bij de situatie? Dan kan het zijn dat je innerlijke, gekwetste kind aan je deur klopt. Ooit waren we allemaal kind en inmiddels zijn we opgegroeid tot volwassenen. Volwassenen die zelfstandig kunnen functioneren en hun eigen verantwoordelijkheid nemen, tenminste zo lijkt het aan de buitenkant. Want soms, toont het kind in jou zich weer.Naarmate ik ouder werd nam mijn gekwetste, innerlijke kind steeds vaker mijn ‘stuur’ over. Ik kon buitenproportioneel op situaties reageren zonder te begrijpen waarom. Ik zag mezelf bijvoorbeeld staan stampvoeten, maar kon het niet stoppen. Ik kon intens verdrietig zijn als ik ergens niet aan deel kon nemen of als ik feedback kreeg op mijn werk. Nu weet ik dat op die momenten mijn innerlijk kind aan mijn deur klopte, maar destijds deed ik niet open en negeerde haar. Uit angst voor pijn en lijden. Ik zocht na zo’n situatie afleiding en verdoofde mezelf door me op mijn werk te storten, schoon te gaan maken of een greep in de koelkast te doen. Door mijn emoties te blijven onderdrukken raakte ik uitgeput en uit balans. Ik kreeg klachten in mijn psyche en lichaam. Doorgaan en wegrennen maakte geen einde aan de pijn, maar verlengde het alleen maar. Het gekwetste kind in mij vroeg om aandacht en liefde, maar ik deed het tegenovergestelde.
Wat is je innerlijk kind?
Het innerlijk kind is een (onbewust) deel in jou dat het kind representeert dat je ooit was en zich nog steeds als een kind kan gedragen; in alle kinderlijke onschuld, speelsheid en creativiteit. Maar ook in al je onderdrukte kinderlijke emoties. Emoties waarvan je al vroeg leerde dat je ze maar beter niet kon voelen als je liefde wilde ontvangen. Je leerde als sensitief kind dat emoties en ervaringen die te overweldigend waren, weggestopt moesten worden om te overleven. Zo ontwikkelen we al heel vroeg overlevingsmechanismen met eigen patronen en bijbehorend gedrag. Je past je bijvoorbeeld aan om een ander gelukkig te maken of uit angst om afgewezen te worden of er niet bij te horen. Of je trekt je terug en maakt jezelf onzichtbaar om niemand tot last te zijn. Ook al gaat dat gedrag ten koste van jezelf.
Wat is een pijnlichaam?
Om de pijn niet te hoeven voelen, ontwikkel je dus een overlevingsmechanisme om gevoelens van angst, verdriet en boosheid niet te hoeven voelen. Dit zet zich vast in je pijnlichaam, waardoor je nu nog steeds spanningen en pijn kunt ervaren. Je pijnlichaam kun je volgens Eckhart Tolle zien als een opeenhoping van alle pijn die je in je leven gevoeld hebt. Het is een negatief energieveld dat zich heeft afgesplitst van je bewustzijn en je geest en lichaam bewoont. Het pijnlichaam kan geactiveerd worden in bepaalde voor jou uitdagende situaties.Onbewust lijden en projectie
Als je nog onbewust lijdt, projecteer je je pijnen van je innerlijk kind naar je omgeving. Dan lijkt het in jouw ogen alsof ze door anderen veroorzaakt worden, maar dat is niet zo. De pijn zit in jou en wordt weer geactiveerd in je pijnlichaam waar die pijn en onverwerkte emoties nog opgeslagen zitten.
Als volwassene ben je in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen handelen, gedachten en gevoelens. Als volwassene kun je het grote geheel overzien en situaties overzien. Iets wat je als kind nog niet kunt. Als je nog onbewust geïdentificeerd bent met je gekwetste innerlijk kinddeel dan kun je dat ook niet. Is het kind in jou gekwetst, verdrietig, boos of eenzaam dan voel je je onvervuld. Je voelt je niet gezien of afgewezen of krijgt voor je gevoel te weinig liefde, aandacht of mogelijkheden vanuit anderen. Je gelooft vanuit deze identificatie dan bijvoorbeeld de gedachte dat de ander je niet ziet, je niet mag, geen rekening met je wil houden of dat niemand je helpt en je alles alleen moet doen.
Bewustwording en doorbreken van patronen
Het start met bewustwording. Vaak ben je je er al wel een stukje van bewust, herken je je gedrag, maar als het gebeurt ga je los. Alsof je er bij staat en naar jezelf kijkt. Achteraf kun je dan overvallen worden door een schuldgevoel en jezelf gaan afwijzen of storten in een van je overlevingsmechanismen. Je gaat bijvoorbeeld iets doen; werken, schoonmaken of je doet een greep in je koelkast om het ontstane gevoel te onderdrukken of te verdoven. Op deze wijze blijf je in je pijn en pijn kun je niet met pijn oplossen. Weet dat je afsluiten van de pijn ook betekent dat je je afsluit van vreugde en plezier, want je kunt niet alleen de pijnlijke delen afsluiten. Je sluit altijd je volledige gevoel af met alle gevolgen van dien. Wil je dit niet langer, doorbreek dan dit patroon door je bewust te worden van hoe het functioneert in situaties. Onderzoek wat je triggers zijn, welke gedachten en gedrag brengt het met zich mee brengt. Steeds opnieuw jezelf waarnemen, zonder oordeel en analyse.
Jezelf helen
Om jezelf vervolgens te leren helen is het als eerste van belang om vanuit je volwassen deel je weer te leren verbinden met je kinddeel. Door dit bewust te doen, kun je vanuit hier contact leren maken met het gekwetste kinddeel in jezelf. Contact maken met je lichaam helpt, omdat daar je oude, pijnlijke emoties in je pijnlichaam opgeslagen liggen die eerder onderdrukt waren. Dat kan heel spannend zijn en angst met zich meebrengen. Begin in dat geval in kleine stapjes weer te voelen door bijvoorbeeld je hand op je buik te leggen en je hand te voelen vanuit je buik. Vervolgens kun je leren jezelf gerust te stellen, je interne veiligheid te vergroten en je pijnlichaam te ontladen. Je hoeft de pijn niet weer te gaan doorleven, dat is echt niet nodig.Innerlijk kind werk
Werken met je innerlijk kind is een gangbare en effectieve methode om oude pijn en trauma te helen en eventuele blokkades op te heffen. Met behulp van een coach kun je bewustwording vergroten en in verbinding komen met het kind dat je ooit was, samen met de ervaringen en de emoties die dat kind geleerd heeft te onderdrukken. Je hoeft niet alle dingen op te graven, maar het is belangrijk om de emoties die nog in je lichaam opgeslagen zijn ruimte te geven om gevoeld te mogen worden. Onderzoeken wat er nog is blijven liggen dat gevoeld wil worden. Blijf niet langer je emoties als een bal onder water drukken om het onder controle te houden. Het gaat niet om schuld maar om het leren kijken naar je ervaringen met liefdevolle ogen en jezelf toestemming geven om stap voor stap je pijnlichaam te ontladen en jezelf te helen. Als je innerlijk kind zich in jou veilig en geborgen voelt, ben je evenwichtiger en kun je vol in je kracht staan vanuit vertrouwen. Ook het speelse kind in jou kan dan weer meer de ruimte krijgen en genieten van alles wat er is. Hier en nu.
Op zoek naar ondersteuning?
Wil je patronen doorbreken en je innerlijk kind helen en lukt het niet om dit zelf te doen? Weet je niet waar je moet beginnen of kom je angsten tegen? In een coachtraject ‘Kom in je kracht’ bij LIEVScoaching begeleid ik je vanuit een veilige en zachte bedding stap voor stap in dit proces. Als deze blog bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en schrijf je in voor een van mijn krachtige workshops voor HSP-ers of neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.