LIEVScoaching

HSP en buikklachten

HSP en buikklachten

Buikkklachten en HSP

Onze hooggevoelige en jongste zoon kampte al jaren met onverklaarbare buikklachten. Ze konden behalve een tarwe intolerantie niets vinden. Zelf hoopte hij dat het over zou zijn als hij 6 jaar zou worden. Maar helaas. Op dat moment kwam er een holistisch kinderarts op ons pad. Ze constateerde functionele buikklachten en een behandeling volgde. Samen met onze zoon heb ik in dit traject veel geleerd.

Nu kom ik in mijn praktijk LIEVScoaching veel klanten tegen die last hebben van hun buik, hun darmen. Als ik er naar vraag, zeggen de meesten: ach, ik heb last van een prikkelbare darm, ziekte van crohn, gevoelige maag- en/of darmen. Hoe komt het dat zo veel HSPers last hebben van hun buik?

HSP en Darm

Kenmerken van HSPers met buikklachten

Veel HSPers die buik en/of darmklachten ervaren herkennen zich vaak in de volgende kenmerken:

  • je kunt niet tegen drukte om je heen
  • je trekt veel naar je toe
  • je kunt niet tegen onrecht
  • je wilt anderen graag helpen
  • je zet anderen op de eerste plaats
  • je bent perfectionistisch van aard
  • je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • je bent gevoelig voor sferen en stemmingen

Buikklachten bij HSPers door prikkels

Als HSP neem je verschillende prikkels eerder en veel intenser waar dan niet HSPers. Overprikkeling ligt op de loer. Prikkels die impact kunnen hebben op je maag en darmen zijn bijvoorbeeld gedachten, emoties en stress. Emoties zoals verdriet, boosheid of frustratie, voelen vaak heftiger waardoor je van streek kunt raken. In het bijzijn van anderen kun je deze proberen te onderdrukken en je groot houden. Overprikkeling en onderdrukking kan lichamelijke klachten, zoals buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. HSPers voelen zich vaak sneller opgejaagd of gestresst waarbij je te maken kunt krijgen met allerlei niet helpende gedachten, zoals ‘het gaat me nooit lukken’, “straks zien ze dat ik er niets van kan”. Daarbij ben je als HSP ook vatbaarder voor prikkels in voeding zoals gluten/tarwe, lactose en suikers. Hierdoor kun je sneller last krijgen van maag- en darmklachten.

Darmflora

Buikklachten, emoties en energieën

Als HSP ben je als gevolg van ervaringen vaak met je aandacht extern gericht, sta je erg open voor je omgeving en ben je extra gevoelig voor sferen, stemmingen en emoties. En alles bestaat uit energie. Onbewust kun je veel last hebben van bepaalde energieën (prikkels) uit je omgeving. Je kunt beïnvloed worden door (negatieve) energieën van anderen en oververmoeid raken. Deze vermoeidheid kan weer zorgen voor een minder werkende spijsvertering en daardoor zorgen voor buikklachten. Daarbij kan het ook zijn dat je sneller emoties van anderen overneemt, zoals boosheid en verdriet. Misschien herken je wel dat als iemand boos is, dit op je buik slaat. Je kunt dan bijvoorbeeld een gevoel van een steen op de maag hebben of steken in je buik of kramp.

Energetisch beschermen

Als je zorgt dat je je energetisch goed beschermd bent en leert zorgdragen voor je eigen energielichaam, dan ben je minder vatbaar voor maag- en darmklachten. Je kunt je ik-kracht vergroten of bescherming visualiseren. Energieën komen op die manier niet makkelijk meer binnen, waardoor je kunt voorkomen dat je emoties overneemt die lichamelijke klachten kunnen veroorzaken.

Vergroten interne veiligheid

Naast zorg leren dragen voor je energetisch lichaam, kun je leren om de aandacht meer op jezelf te richten. Je kunt leren om veiligheid, erkenning en waardering niet langer buiten jezelf te zoeken. Mijn ervaring is dat het daarbij niet gaat om het herbeleven van eerdere ervaringen, maar om te erkennen wat het lichaam je toont, wat er is en je eigen verhaal een plek te geven. Als je leert om je oude onderdrukte emoties als nog te voelen, zeg je innerlijk ‘ja’, tegen wat er eerder is gebeurd. Geef aandacht aan de impact die dit gehad heeft op je lichaam, denken, emoties en relaties. Als je leert luisteren naar de signalen die je lichaam geeft, hoeft het niet meer te schreeuwen in de vorm van (chronische) klachten van misselijkheid, buikpijn of darmklachten. Haak niet af, respecteer jezelf, leer jezelf dragen. Geef jezelf wat je wil ervaren. Vanuit liefde voor jezelf.

Terug in je kracht

Bij LIEVScoaching kun je als HSP zowel mentaal, fysiek, systemisch, emotioneel en energetisch aan de slag om in je kracht te komen. Neem gerust contact met mij op of neem een kijkje op lievscoaching.nl.
Wil je meer lezen over de kracht en wijsheid van je lichaam aan de hand van praktijkverhalen? “Je bent je eigen medicijn, een nieuw recept van de dokter” door Dr. Judith M. Kocken kan ik je uit ervaring van harte aanraden.

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.