LIEVScoaching

HSP & Gronding

HSP & Gronding

HSP & Gronding

Zit je vaak in je hoofd en ben je weg bij je gevoel. Ben je snel overprikkeld of geïrriteerd? Ben je iemand die makkelijk uit evenwicht raakt, niet altijd ‘aanwezig’ is. Pieker je veel, voel je je vaak moe en onzeker? Leef je op de automatische piloot? Heb je het idee dat een ander belangrijker is dan jij en heb je moeite met het aangeven van je grenzen? Misschien ben je een HSP-er en zoek je houvast.

Wat is HSP?

HSP staat voor highly sensitive person (Elaine Aron, 1996). In Nederland ook wel hooggevoelige of hoogsensitieve mensen genoemd. Het is een aangeboren temperament met een grote gevoeligheid voor interne en externe stimuli, het diepgaand verwerken van en intens reageren op deze stimuli (Bergsma, 2018). Het is een eigenschap en dus geen ziekte of stoornis. Wil je weten of je deze eigenschap ook hebt. Op HSP begeleiding Nederland vind je een HSP 3 in 1 test gebaseerd op de algemene HSP test van Elaine Aron.

Informatie komt bij een HSP-er binnen vanuit diverse bronnen en dit voelen kan erg overweldigend zijn. Ook gebeurtenissen die verdriet of pijn met zich meebrengen, kunnen een grote indruk achterlaten en zijn soms moeilijk te verwerken. Hieruit zijn vaak beschermingsmechanismen ontstaan. Een HSP-er heeft meestal moeite met zichzelf gronden omdat een hooggevoelige een ‘hoge’ energie heeft. De aura van een hooggevoelige ziet er dikwijls uit als een trechter. Wil je als HSP-er in je kracht staan dan begint het vaak met een goede gronding en het innemen van je ruimte.

Wat is nu eigenlijk gronden?

En hoe merk je dat je goed gegrond bent? Gronden of aarden betekent in je kracht staan. Met je voeten stevig op de grond, zodat je niet zomaar omvalt, wat er ook gebeurt; in verbinding met jezelf. Hoe steviger je staat, hoe makkelijker je in het leven staat. Gronden komt voort uit het contact met de grond/aarde. Denk maar eens aan een boom met zijn wortels. Hoe dieper de wortels in de grond zitten, hoe steviger hij staat. De wind kan waaien maar de boom blijft staan. Dus hoe steviger je met beide voeten op de grond staat, hoe beter je mee kunt bewegen met het leven, zonder om te vallen. Je bent meer in het hier en nu en voelt je helderder, rustiger en meer ontspannen.

HSP-Gronding

Wat merk je als je niet goed gegrond bent?

Ben je als HSP-er niet goed gegrond, dan heb je weinig nodig om uit balans te raken. Je verdwijnt bijvoorbeeld in je hoofd en je gaat piekeren, je bent sneller emotioneel en kunt moeilijker nee zeggen met alle gevolgen van dien. Er zit minder energie in je voeten, benen en buik en je maakt je los van je oerverbinding, van je wortels. Deze wortels voeren namelijk alle ballast weg uit je lichaam. Door deze verbinding kan spanning wegvloeien uit je lichaam. Drukte, emoties, stress en onrust stromen vanzelf weg. Uit je lichaam en uit je energieveld. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als deze verbinding verbroken of verstopt is, waardoor alle ballast in je blijft en om je heen blijft hangen.

Is gronden moeilijk?

Jezelf gronden is niet moeilijk als je weet wat je doet. Je hebt er rust en concentratie voor nodig en passende oefeningen. Er zijn verschillende manieren van gronden. Zo kun je bijvoorbeeld op je blote voeten lopen in de tuin of het bos of wortels onder je voeten visualiseren als je meer met je voeten op de aarde wilt staan en wilt gronden met je lichaam. Werkt dit onvoldoende dan kunnen er andere belemmeringen een rol spelen. Je kunt jezelf dan afvragen of je energieveld goed geaard is of je wel goed in je lijf zit of dat je wel hier wilt zijn op aarde of dat je basis-chakra wel goed werkt.

Terug in je kracht

Een goede gronding is voor HSP-ers van belang om in hun kracht te staan. Heb je hier moeite mee dan kan ik als HSP-coach met jou aan de slag gaan om te onderzoeken wat de oorzaak van de blokkade of belemmering is en met gerichte, passende oefeningen leren jezelf te gronden en in je kracht te staan.

Meer weten?

Ik loop graag een stukje met je mee zodat je (weer) in je kracht kunt komen of het beste uit je zelf kunt halen en voluit kunt leven, werken en ZIJN. Dus wil je uit je hoofd komen en weer toegang krijgen tot je gevoelswereld? Wil je aan de slag met het duurzaam doorbreken en transformeren van patronen en mechanismen en op deze manier terugkomen bij jezelf? Neem gerust contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek om te voelen of coaching bij LIEVScoaching iets voor je is. Op mijn website (www.lievscoaching.nl) is ook meer informatie te vinden.

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.