LIEVScoaching

Laat los en voorkom dat je emotionele emmer overloopt

Laat los en voorkom dat je emotionele emmer overloopt

Je lichaam slaat alles op

We leven in een wereld waarin iedereen grote en kleine traumatische of impactvolle ervaringen op doet. Je lichaam onthoudt en slaat alles op wat je hebt meegemaakt van jongs af aan. Vooral bij impactvolle ervaringen leven fysieke sensaties en gedragspatronen in je lichaam voort, zelfs als je nauwelijks mentale herinneringen hebt.
Loslaten

Pijn vermijden

Wanneer pijnlijke herinneringen als gevolg van impactvolle ervaringen worden aangeraakt, zijn we geneigd pijn te vermijden en ergens diep weg te stoppen. We zoeken vaak afleiding en externe prikkels om maar niet te hoeven voelen. Vaak vallen we dan terug op eerder succesvolle copings- en overlevingsmechanismen en bronnen van verzachting of verdoving zoals eten, overwerken, shoppen, social media, drugs, seks of alcohol. Altijd maar rennen en doorgaan is ook een manier om emoties die er uit willen, te ontvluchten. Je raakt hierdoor alleen nog maar verder verwijderd van jezelf. Pijn is nooit leuk, maar onvermijdelijk in het leven.

Op zoek naar geluk

Waarom zijn we systematisch bezig om pijn, verdriet in onszelf te ontvluchten? Waarom jagen we geluk na om ongewenste gevoelens maar niet te ervaren? We zoeken continu naar geluk buiten onszelf, maar beseffen vaak niet dat het allemaal al in ons zit. We hoeven alleen maar te accepteren wat er is, wat zich op dit moment aandient. Zonder ervoor weg te lopen. Het enige dat de pijn wil, is erkend en gezien worden.

Klachten; je emmer loopt over

Zolang je pijn en verdriet blijft vermijden, kan je lichaam de opgeslagen spanning niet kan ontladen en is het moeilijk om een passende respons te kiezen in uitdagende situaties. Als je blijft vermijden of vluchten krijgen we op den duur klachten. Deze klachten kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn. Het is als een emmer die langzaam volloopt. Als je de emmer niet leert legen, stroomt hij over – met alle gevolgen van dien. Wij zijn als mens heel bedreven in wegstopen, bewust en onbewust. Hoe krijg je je emmer leeg? Gelukkig zijn er manieren aan te leren om je lichaam te helpen met loslaten en je emmer te legen.
loslaten 3

Ontladen en loslaten bij dieren en mensen

In het dierenrijk zijn we dieren de spanning na een stressvolle of traumatische ervaring uit hun lichaam schudden. Wij mensen hebben de neiging het ergens diep weg te stoppen en met ons mee te blijven dragen. De spanning en sensaties die je voelt als je iemand om hulp moet vragen. Je lichaam herinnert zich een eerdere ervaring waarin je alleen, niet gesteund of onbegrepen voelde. Misschien heb je als kind een aanname gedaan dat je sterk moest zijn en het allemaal zelf moest doen en kunnen. Juist als je ergens in getriggerd wordt, wil je lichaam je veilig houden. En dus grijp je naar het bekende: coping- en overlevingsmechanismen waar je eerder op terugviel, maar die je nu misschien helemaal niet meer dienen.

Tips bij loslaten

Mentale herinneringen kun je analyseren, rationaliseren en vergeten. Het lichaam heeft echter zijn eigen herinneringen en toont de ervaringen in sensaties. Leer je lichaam pijnlijke herinneringen los te laten. Hierbij enkele tips:

  1. Veroordeel jezelf niet en blijf lief voor jezelf

Veroordeel jezelf niet als je getriggerd bent, ook niet als je een impuls voelt te vluchten in ongezonde beschermings- en overlevingsmechanismen. Je lichaam is immers geprogrammeerd om ongemak uit de weg te gaan en pijn te vermijden. En nieuwe reactiepatroon ontwikkelen kan behoorlijk ongemakkelijk voelen. Ook kun je weerstand ervaren. Wat er ook gebeurt, blijf lief voor jezelf, geef je innerlijk criticus geen ruimte en wijs jezelf niet af.

  1. Geef jezelf toestemming om te voelen

Geef jij jezelf toestemming om onverwerkte emoties te ervaren? Mag jij je verdrietig voelen of woedend zijn? Je bent misschien bang dat je dan de controle verliest, maar als je je emoties onderdrukt blijven, steken ze vaak op een ongepast of ongelukkig moment de kop op. Probeer opnieuw zo veel mogelijk aanwezig te blijven terwijl je je emoties of sensaties waarneemt in je lichaam. Oefening baart kunst. Hoe vaker je dit doet, hoe sterker en autonomer je je zult voelen.

  1. Oefen met ontladen

Als je jezelf toestemming gegeven hebt om je emoties of sensaties te voelen, kun je oefenen met verschillende manieren van ontlading. Probeer eens te schudden, stampen, springen, schreeuwen, boksen of ga een rondje rennen. Onderzoek en ervaar wat goed voelt. Bij andere emoties kan schrijven ook voor ontlading zorgen door je gevoelens vrijuit aan papier toe te vertrouwen of via een andere creatieve vorm tot uiting te brengen.

  1. Vergeef jezelf en geef jezelf tijd

Het is belangrijk dat je jezelf helemaal vergeeft voor alle emoties die je met je meedroeg én de manieren waarop je daarmee om bent gegaan. Je hebt je best gedaan om te ‘overleven’. Accepteer dat het dienende respons was. Focus je vooral op het hier en nu, waar je kunt leren kiezen hoe je reageert. Geef jezelf hierbij tijd om te leren en te oefenen. Als je je bewust bent van je mechanismen kan het verleidelijk zijn om snel alles te willen ‘fixen’. Het is geen kwestie van loslaten en doorgaan, maar van herprogrammeren en herschrijven. Stap voor stap bewust worden van je lichaam, leren luisteren naar je lichaam en voelen wat het nodig heeft.

Lukt het je niet alleen?

Lukt het niet alleen, ik begeleid je als ervaringsdeskundige en coach graag in dit proces middels een coachtraject bij LIEVScoaching . Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en bij LIEVSvoorjou of LIEVSvia je werk en plan een gratis kennismakingsgesprek.

Volg je me al op Linkedin, facebook en instagram?

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopiëren.
Scroll naar boven