LIEVScoaching

Liefde als kracht

Liefde als kracht

Houd jij van jezelf?

Lukt het je om oprecht tegen jezelf te zeggen; “Ik houd van mezelf en ben oké met al mijn mooie en minder mooie kanten.” Of eis je veel van jezelf en vind je jezelf niet de moeite waard? Zelfliefde is echt de sleutel geweest in mijn eigen transformatieproces. Door mij kwetsbaar op te stellen en mijzelf te leren accepteren en waarderen kan ik mij beter ontspannen en meer geluk ervaren in het hier en nu. In deze blog vertel ik je hier meer over en geef ik tips en oefeningen om hiermee aan de slag te gaan.

Liefde als onuitputtelijke bron

Liefde geven doe je in de eerste plaats voor jezelf. En als je genoeg liefde voor jezelf voelt, voel je automatisch veel liefde voor je dierbaren, je omgeving en de natuur. Als je genoeg liefde in jezelf hebt laten groeien, kun je deze liefde ook onvoorwaardelijk geven, zonder dat je nog bang hoeft te zijn dat jouw liefde opraakt. Dit lukt omdat je er dan niets meer voor terug hoeft, omdat je geen tekort of leegte (meer) ervaart. Als je eenmaal bij deze onuitputtelijke bron in jezelf kunt komen en je positief met jezelf omgaat, ga je dit ook uitstralen en zullen anderen dit ook zien of voelen en daardoor ook op deze wijze met jou om gaan. Hoe gaaf is dat! Er zit ook een andere kant aan het verhaal. Als jij jezelf vaak afkeurt en afwijst dan straal je dat ook uit. Hierdoor roep je eigenlijk dezelfde reactie op jou af. Dit realiseren we ons niet altijd. Maar het is de wet van de aantrekkingskracht.

Wat kun je doen om je zelfliefde te laten groeien?

Hier enkele tips en oefeningen.

  1. Het is om te beginnen van belang dat je je bewuster wordt van hoe je met jezelf omgaat. Het is de kunst om zonder oordeel naar jezelf te leren kijken. Milder en minder streng te zijn voor jezelf. Laat vervolgens je zelfliefde groeien en gebruik liefde als kracht. Dan sta je meer in verbinding met het LEVEN en kom je meer uit je hoofd en in je hart.
  2. Behandel jezelf als je beste vriend(in). Hoe kan het toch dat je voor jezelf altijd zo streng bent? Terwijl je voor je vriend(in) veel milder bent. Aan haar/hem geef je adviezen als ‘neem eens lekker tijd voor jezelf’ en ‘zorg goed voor jezelf’. Hoe fijn zou het zijn als je tegen jezelf net zo mild bent als voor je vriend(in)? Ja, dat mag! Beschouw jezelf vanaf nu als je beste vriend. Die vriend(in) waarvoor je door het vuur gaat, die je alles gunt. Dat ben jij nu voor jezelf en dat gun je jezelf. En zit het even tegen stel jezelf dan de vraag: wat zou ik tegen mijn beste vriend(in) zeggen die in deze situatie zit, of: wat zou liefde doen? En zeg het antwoord (hardop) tegen jezelf.
  3. Je bent NU het resultaat van alle keuzes die je tot nu toe in je leven hebt gemaakt. Sta eens bewuster stil bij wat er is en waar je trots op bent. Waar ben jij trots op? Dat mogen grote dingen zijn, maar wees ook trots op de kleinere dingen. Schrijf het eens elke avond voor jezelf op of bespreek het bijvoorbeeld met je kinderen voor het slapen gaan. En schrijf niet alleen de dingen op die je gedaan hebt, maar ook hoe je je daarbij voelt.
  4. Nog een laatste oefening. Ga eens voor de spiegel staan en adem een paar keer rustig in en uit. Kijk diep in je ogen. Kijk achter je ogen net zolang totdat je hart zich opent. Voel de energie van jezelf… Dit ben jij, de echte jij. Misschien word je emotioneel, dit is helemaal oké. Emoties brengen je dichter bij jezelf.
Liefde als kracht

Emoties en identificaties als beschermingsmechanisme

Sterke (in het lichaam opgeslagen) emoties kunnen je nog in de weg zitten om bij je intuïtie te komen en naar je hart te kunnen luisteren. Pijn en verdriet in je leven kunnen ervoor gezorgd hebben dat je geleerd hebt je hart (deels) af te sluiten om jezelf te beschermen tegen pijn of invloeden van buitenaf. Het kan dan ook moeilijk zijn om je hart weer te openen en naar je intuïtie te luisteren. Ook kan het zijn dat je jezelf ergens in je leven in de steek gelaten hebt om een identiteit of vals ego op te bouwen, waarvan je dacht dat anderen dat zouden waarderen. Vanaf dat moment kun je ook je (zelf)liefde kwijtgeraakt zijn. Weet dat deze gecreëerde identiteit gericht en nodig was om te overleven en je (hart) te beschermen. Dit proces kun je zelf keren door de liefde in jezelf te activeren en te laten groeien door veel te oefenen. Neem verantwoordelijkheid  voor je eigen leven en je geluk.

Kies voor jezelf en ervaar liefde als kracht

Gun het jezelf om te mogen leren door te vallen en bovenal weer op te staan. Hiervoor is het nooit te laat. Want ga eens na bij jezelf. Wat levert het jou op als je echt helemaal vanuit je hart zou kunnen leven en je geen enkel onderdeel van jezelf meer afkeurt? Dat je de onuitputtelijke liefde de hele dag door kan voelen. Hoe zou dat zijn? Je hoeft niet langer onprettige levenssituaties te aanvaarden. Ook hoef je jezelf niet langer voor de gek te houden door te zeggen dat het wel oké is. Het is tijd om uit de angst te stappen en liefde helemaal toe te laten. Tijd om los te breken uit het harnas of het keurslijf van je ego. Geef je over aan wat er is, hier, nu. Omarm wie je werkelijk bent en geef je over aan je verlangen. Zodra je dit doet word je gevoel niet meer beheerst door de omstandigheden om je heen. Je bent niet meer afhankelijk van de reacties van anderen om je heen. Je kunt dan de schoonheid van jezelf en het leven ervaren.

Vind jezelf in het hier en nu

Je kunt jezelf niet vinden in het verleden. Je kunt jezelf niet vinden door te hopen op de toekomst. Je vindt jezelf door in het NU te voelen en te leven. Verzet je niet langer en gebruik je liefde als kracht. In de workshops en coachtrajecten bij LIEVScoaching leer ik je om stap voor stap aan de slag te gaan met de delen die je niet langer dienen en je belemmeren om volledig in je kracht te komen en je volle potentieel te leven. Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website (www.lievscoaching.nl) en schrijf je in voor een van mijn workshops of plan een gratis kennismakingsgesprek.
Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.