LIEVScoaching

Luister jij naar je lichaam?

Luister jij naar je lichaam?

Gericht op de ander

Als HSP-er zijn de afgelopen weken met thuisonderwijs weer erg uitdagend voor me geweest. Doordat ik net als veel andere hooggevoelige mensen de neiging heb om veel gericht te zijn op anderen blijft het lastig om mijn eigen grenzen te bewaken;  naar mijn lichaam te luisteren; mezelf niet weg te cijferen terwijl ik vanuit al mijn rollen de ballen in de lucht probeer te houden. Dit gaat ten koste van mezelf en mijn lichaam. Want als ik bijvoorbeeld moet kiezen tussen het belang van mijn kinderen en mijn eigen wensen dan kies ik snel voor de ander.

Hoe gaat dat dan?

Want ja, het is belangrijk dat de jongens hun schoolwerk goed kunnen doen en dat ze hulp krijgen. Want ja, het is toch zo belangrijk dat ze kunnen afspreken met hun vriendjes. Ze missen hun vriendjes zo, dus ja, prima, spreek maar af bij ons. En nog een paar extra jongens met jongensenergie erbij in huis. Moet kunnen. Ik werk wel op een ander moment. En als mijn man vanachter zijn laptop vanuit een Teams meeting vraagt of ik hulp nodig heb, roep ik: ‘Nee joh, werk maar lekker door.’

Signalen en prikkels

Gelukkig geeft mijn lichaam duidelijk aan wat het wil en nodig heeft. Mijn lichaam signaleert en ik heb inmiddels geleerd hier sneller naar te luisteren en ik ken mijn valkuilen. Want de ervaring heeft me geleerd dat als ik niet naar mijn lichaam luister dat resulteert in allerlei klachten en kwalen. Door mijn hooggevoeligheid krijg ik namelijk veel meer prikkels binnen dan anderen. Daarbij verwerk ik als hooggevoelige die prikkels ook diepgaander. Dus bij een extra belasting met meer prikkels is het van belang op tijd gas terug te nemen. Op tijd mijn rust nemen is dus wat ik nodig heb. Maar ja, rust zonder schuldgevoel blijft lastig. Mijn subpersonen zoals de Innerlijke criticus, Pleaser en Harde werker in mij staan te trappelen om mijn ‘stuur’ over te nemen (Houd mijn blogs in de gaten, want ieder subpersoon krijgt nog zijn eigen podium). Dus de afgelopen periode met thuisonderwijs merkte ik aan mijn lichaam regelmatig dat als de prikkels toenamen ik een time-out nodig had. De signalen van mijn lichaam vormen nu een wake-up call om beter voor mezelf te zorgen en bij mezelf te blijven.

Klachten en kwalen

Indien ik mijn overprikkeling en stresssignalen negeer geeft mijn lichaam mij signalen in de vorm van hoofdpijn, gespannen spieren en een toenemende gevoeligheid voor geluid met een korter lontje. De klachten en kwalen kunnen van persoon tot persoon verschillen zoals de fasen van de Cirkel van overprikkeling van Annek Tol laat zien. 

Cirkel van overprikkeling - Annek Tol
Cirkel van overprikkeling (Annek Tol)
Eerder in mijn loopbaan wist ik niet van ophouden en negeerde ik alle signalen en klachten. Ik verdoofde me bij een toename van overprikkeling nog extra met allerlei verslavingen en ik werd pas op de rem gezet op het punt dat ik uitgeput en opgebrand was. Het waren enerzijds de hoeveelheid prikkels en stress die me parten speelden maar anderzijds nog veel meer de manier waarop ik ermee omging. Ik had niet geleerd om hulp te vragen, durfde geen nee te zetten en voelde me enorm verantwoordelijk.

Wat kun je doen?

Wat me geholpen heeft om beter naar mijn lichaam te leren luisteren is niet alleen mijn verlangen om mijn klachten te willen verminderen, maar te ervaren dat mijn hooggevoeligheid ook veel kwaliteiten met zich meebrengt. Mijn lichaam is als HSP coach mijn instrument geworden en hier wil ik goed voor zorgen. Ik ben trots op mijn gave. Dit geeft meer zelfvertrouwen en minder stress. Bij coaching van hooggevoelige (young) professionals richt ik me dus ook niet alleen op het verminderen van klachten maar ook op het vergroten van de kwaliteiten die bij hooggevoeligheid horen. Wil jij leren luisteren naar je lichaam en wil je graag ondersteuning bij het verminderen van je klachten en het vergroten van de kwaliteiten die bij je hooggevoeligheid horen? Neem dan contact met me op voor 1 op 1 coaching of schrijf je in voor een workshop van LIEVScoaching.

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.