LIEVScoaching

Opstellingen van het verlangen (IZR en IOPT) en het verschil met familieopstellingen

Opstellingen van het verlangen (IZR en IOPT) en het verschil met familieopstellingen

Wat is dat nu eigenlijk een Opstelling van het verlangen (IZR/IoPT)? En wat is het verschil met Familieopstellingen? Deze vraag krijg ik als bewustzijnscoach bij LIEVScoaching regelmatig, dus tijd voor een blog over dit onderwerp.

Opstelling van je verlangen, wat is dat?

Met behulp van Opstellingen van het verlangen kijk je als het ware in een spiegel. Die spiegel toont jou wie je in wezen bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt. Je ontmoet jeZelf.

Waar staan de afkortingen IZR en IoPT voor?

Interactieve zelf resonantie ofwel IZR is een methode gebaseerd op, de door de Duitse psychotherapeut dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode, IoPT (Identiteitgeoriënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie) en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën. De werkwijze is breed gefundeerd in traumawetenschap en -praktijk en is tevens een behulpzame opstellingsmethode die je gezonde kern verbindt met delen die je wilt ontwikkelen.

Waar kun je IZR/IoPT voor inzetten?

IZR is effectief voor het herkennen van de realiteit, het hervinden en herstellen van veiligheid, vertrouwen, verbondenheid, intimiteit, afgesplitste identiteit, autonomie en zingeving. Stap voor stap kan het hart weer geopend worden voor schoonheid, liefde en het leven.
Systemisch kijken

Verschil tussen IZR en een familieopstelling

Met de IZR methode verken je zoals gezegd jouw innerlijke wereld. Je ontmoet jezelf in tegenstelling tot familieopstellingen waarbij het gaat over jou, je familieleden en je plek in het gezin van herkomst. Het gaat bij een IZR proces om jouw innerlijke ‘delen’ en hoe innerlijke conflicten in jou ontstaan. Er wordt geresoneerd op de woorden uit een geformuleerd verlangen in plaats van dat familieleden als representant opgesteld worden.

Heel jezelf en kom thuis bij jeZelf

De IZR/IoPT werkwijze biedt toegang tot in het lijf opgeslagen ervaringen die mentaal niet toegankelijk zijn zoals ervaringen in de baarmoeder of voor het 2e levensjaar. Je kunt het dus zien als een innerlijke reis waarin je leert hoe je delen weer kunt insluiten, helen en je ZELF kunt vergroten en versterken. Je kunt weer thuiskomen bij je ware ZELF en je potentieel.

Leer oud zeer verwerken

Tijdens opstellingen van het verlangen ontdek en ontmoet je patronen die je misschien al vroeg in je leven hebt gevormd, omdat ze ‘daar en toen’ passend waren voor de omstandigheden waarin je verkeerde, maar die je in het ‘hier en nu’ niet meer dienen en kunnen belemmeren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er sprake is van oud zeer. Oud zeer is het gevolg van overweldigende of (vroegkinderlijke) traumatische ervaringen, die nog niet verwerkt zijn. Soms is dit een concreet aanwijsbare gebeurtenis, maar het kan ook zijn dat je wel klachten hebt, maar een duidelijke oorzaak niet goed te benoemen is. Er is dan vooral veel verwarring en onzekerheid.

Innerlijke verdeeldheid, hoe ontstaat het

Soms heb je zelf iets overweldigends meegemaakt, soms hebben (voor)ouders onverwerkte traumatische ervaringen, die ook op jou blijvende invloed hebben gehad. Er kan een continu gevoel van onveiligheid en stress zijn. Je kunt gepest zijn, het kan zijn dat ouders emotioneel niet beschikbaar voor je konden zijn met alle gevolgen van dien. Om te overleven is het op dat moment niet mogelijk om te vechten of te vluchten. Een toestand van freeze is dan de enige optie, waarbij er delen van jezelf afgesplitst worden. Franz Ruppert vat het samen in onderstaand model (afbeelding van innerlijke verdeeldheid) met een afsplitsing van een traumadeel (TD) en een overlevingsdeel (OD) ten opzichte van een gezond deel (GD).
  1. De gevolgen van innerlijke verdeeldheid
Als gevolg van innerlijke verdeeldheid zijn een aantal gevolgen te onderscheiden;
  • Je kunt niet goed kiezen;
  • Je voelt je verscheurd door meerdere loyaliteiten;
  • Je voelt je geblokkeerd;
  • Je weet niet goed wie je bent en wat je wilt.
Lichamelijke en/of psychische klachten zijn vaak het gevolg.

HSP en innerlijke verdeeldheid

Voor HSP-ers geldt, dat ze extra gevoelig zijn voor subtiele signalen en het innerlijk verdeeld zijn. Er is vaak een groot gevoel van noodzaak om oud zeer op te ruimen. Met name identiteit en autonomie willen geheeld worden. Alle delen hebben een boodschap en vormen onze innerlijke wijsheid. Wijsheid waar we weer op mogen leren vertrouwen.

IZR processen sluiten mooi aan op Voice Dialogue, innerlijk kindwerk en de missie van LIEVScoaching om in verbinding te werken aan heelheid. Kom kennis maken met deze vorm van opstellingen volgens de methodiek van prof. Franz Ruppert in Nijmegen, Uden of online.

Quote Franz Ruppert

Terug in je kracht

In de workshops en coachtrajecten bij LIEVScoaching leer ik je als ervaringsdeskundige en bewustzijnscoach om stap voor stap aan de slag te gaan met de delen die je niet langer dienen en je belemmeren om volledig in je kracht te komen en je volle potentieel te leven. Meer weten, neem een kijkje op mijn website (www.lievscoaching.nl) en neem gerust contact met me op. Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief; een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.