LIEVScoaching

Patronen duurzaam doorbreken, wat kom je tegen?

Patronen duurzaam doorbreken, wat kom je tegen?

Patronen duurzaam doorbreken, wat kom je tegen?

In deze blog geef ik je als bewustzijnscoach voor HSP tips om te veranderen en patronen duurzaam te doorbreken door je bewustzijn te vergroten en zelfsabotage te leren doorzien. Veranderen gaat in mijn visie over aanleren en nog onbenut potentieel (opnieuw) gebruiken. Het is een beweging terug naar je ware zelf. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je inzichten werkelijk in de praktijk gaat brengen en je patronen en gewoontes duurzaam doorbreekt? Als je dat wilt tenminste.
Patroon

Bewustzijn vergroten

Veranderen start met Inchecken, je verlangen en ander gedrag. Check eens in bij jezelf. Neem een moment om je zelf af te vragen:
  1. Hoe gaat het met me de laatste tijd?
  2. Hoe sta ik er NU voor?
  3. Hoe wil je dat je leven er over een jaar uit ziet?
Formuleer dan een intentie of een verlangen. En sta vervolgens stil bij wat voor ander gedrag deze verandering vervolgens vraagt? Zo vergroot je je bewustzijn.

Je comfortzone verlaten en vergroten

Verandering van gedrag vraagt om het verlaten van je comfortzone. Dat je iets doet wat in eerste instantie onprettig voelt of waar je zelfs bang of angstig voor bent. We zijn als wezen van nature gericht op pijnvermijding. Vanuit je beschermings- en overlevingsmechanismen zul je bij voorkeur blijven hangen in oude gewoontes en kiezen voor geruststelling en bevrediging op korte termijn. Als veranderen prettig was en je wist HOE, dan had je het immers al lang gedaan. Het gaat erom dat je stopt met denken en gaat DOEN. Stapje voor stapje en begin klein, 1 dag tegelijk.

Herkennen van zelfsabotage

Bij veranderen kom je buiten je comfortzone verschillende delen tegen die je kunnen saboteren:
  • je Innerlijke Criticus die op alles wat je doet kritiek geeft,
  • een ongeduldige Pusher, die druk en onrust veroorzaakt,
  • een Levensgenieter die het alleen leuk wil hebben, geen gezeur en alleen denkt aan de korte termijn en het vermijden van onprettige ervaringen,
  • een Perfectionist: je bent er nog niet aan toe, later is een beter moment, je moet je nog beter voorbereiden, het is nog niet goed genoeg of af.
  • een deel in jou wat liever uitstelt vanuit geen zin of tijd. Hieronder kan angst schuil gaan: angst dat het mis gaat en niet aardig gevonden wordt (de Pleaser), of dat je afgaat / door de mand valt (de Controleur).
Kortom: in je hoofd kan het een drukke boel zijn met delen die je belemmeren in actie te komen en te DOEN.

Niet het juiste moment, geen tijd

Je kunt je zelf saboteren door te geloven in de illusie dat we later meer tijd hebben of dat het dan beter past of lukt. Of dat als je er niet aan denkt, het er niet is. Tijd is iets waarvan je denkt dat er later meer van zal zijn. Dat is bijzonder als je je bedenkt dat er met iedere dag minder tijd over is voor de rest van je leven! Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Wanneer is het juiste moment?

Ja maar……naar wie luister je?

Ja, maar zegt er dan mogelijk een deel in jou. Ja, maars saboteren en staan verandering in de weg. Je bent wat je doet. Naar wie luister je? Wie heeft de regie over jouw leven? Geloof in de mogelijkheid dat het anders kan, geef jezelf toestemming om te mogen onderzoeken, om te leren, om te vallen en weer op te staan. Zoals je ook hebt leren lopen of fietsen.
Patromen doorbreken

Veranderen, wat helpt?

Je kunt patronen dus leren doorbreken als je je bewustzijn vergroot, je comfortzone vergroot en zelfsabotage doorziet. Vervolgens kunnen moed, acceptatie en nieuwsgierigheid je op een positieve manier helpen met het veranderen van gedrag. En tot die tijd: ”Fake it, till you make it”, experimenteer en vorm een routine. Lastig?

LIEVScoaching helpt je als HSP professional onderzoeken wat je nog remt, blokkeert of belemmert om je verlangen dichterbij te brengen of te realiseren. 1 op 1 of in een groep, zakelijk of privé.

Patronen duurzaam doorbreken?

Wil jij je patronen duurzaam doorbreken en lukt het niet in je eentje? In een coachtraject bij LIEVScoaching begeleid ik je hier graag bij. Leer stap voor stap hoe je deze hardnekkig strategieën in je werk en/of privé aan kunt pakken en ga met praktische tools aan de slag om ze te doorbreken. Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en bij LIEVSvoorjou of LIEVSvia je werk en plan een gratis kennismakingsgesprek.

Volg je me al op Linkedin, facebook en instagram?

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.