LIEVScoaching

The Work van Byron Katie, hoe werkt het bij angsten?

The Work van Byron Katie, hoe werkt het bij angsten?

Wat doet angst met je?

Ieder van ons kent wel angsten. Natuurlijk is dat vervelend en de meeste mensen zijn daar niet trots op. Angst kan heel nuttig zijn. Het waarschuwt je voor gevaarlijke situaties. Als zenuwen, angst en onrust steeds vaker opsteken dan kan het je leven enorm beperken. Angst ondermijnt vooral je levenslust, je gevoelens en je innerlijke kracht. Maar het allermeest worden je gedachten gesterkt door angst. Vooral de angst voor de angst. Het ergste is, dat we het zelf doen, maar dit vaak niet doorhebben, omdat het een patroon is geworden.

Angst en je comfortzone

In hoeverre beperken angsten je leven? Wanneer besluit je dit proces aan te gaan, zodat dit patroon kan stoppen? Vaak kan angst of een zeer ongemakkelijk gevoel ontstaan als je iets nieuws gaat doen waardoor je comfortzone wordt opgerekt. Het is een aangenaam risico dat je op vele mooiere plekken in je leven brengt. Als er angstscenario’s omhoogkomen na een moeilijke keuze komt dat door de ervaringen die je hierin op hebt gedaan in het verleden en deze beïnvloeden je gevoel op dit moment. Soms moet je dapper zijn en een stap zetten. Naast de moedige stappen om angsten te overwinnen hebben we ook de angst om door anderen afgewezen te worden, bang om niet aardig gevonden te worden, bang om fouten te maken, bang om alleen te zijn. Als je je hierdoor laat leiden en je keuzes op baseert, leef je in je eigen gevangenis.

Angst en de weg naar groei

Als je het patroon van angst voor de angst uit de hand laat lopen breek je het zelfvertrouwen in jezelf af. De op angst gebaseerde delen of subpersonen; zoals een innerlijke criticus, perfectionist of controleur in jou zijn geen belemmeringen. Ze zijn niet je vijand. Ze vormen juist de weg naar groei. Bijvoorbeeld angstgevoelens zoals ‘Ik ben bang om me uit te spreken, omdat ik bang ben om te worden afgewezen.’ Dat is negatieve angst, omdat dit impact heeft op jou en de keuzes die je maakt in je leven. Laat deze angsten je niet verlammen door gedachtegangen die in de basis ongegrond zijn. Zie je angsten als steeds terugkerende delen in jezelf, die je de kans geven om te verder te groeien. Bedenk positieve manieren waarop je naar je situatie kunt kijken. Dan groeit de kans dat je meer mogelijkheden leert zien, die je anders over het hoofd zou hebben gezien.

The Work van Byron Katie een hulpmiddel bij angst

Met The Work methode van Byron Katie kun je negatieve overtuigingen opsporen en onderzoeken. Door contact te maken met je lichaam kun je je bewust worden van bijbehorende lichaamssensaties en deze leren doorvoelen en los te laten. Hoe moediger je bent met het weerstaan van deze angsten, hoe meer vertrouwen je in jezelf opbouwt.

Hoe is the Work van Byron Katie ontstaan?

Byron Katie heeft tijdens een ernstige depressie met behulp van 4 vragen een inzicht gekregen dat haar geholpen heeft om anders in het leven te staan. Met meer positiviteit en levenslust. Ze ontdekte namelijk tijdens haar depressie dat ze alleen leed wanneer ze haar gedachten geloofde en dat ze niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Ze kwam tot het inzicht dat haar lijden niet voortkwam uit de wereld om haar heen maar uit wat zij geloofde over de wereld om haar heen. Aan de hand van haar eigen ervaringen ontwikkelde ze de methode: The Work: een simpele maar effectieve methode om je eigen overtuigingen te onderzoeken.

Wat is de gedachte achter the Work?

The Work is een krachtige methode van zelfonderzoek. Als mens interpreteren we wat we in onze omgeving waarnemen én we koppelen hier direct een betekenis aan. Het interpreteren van een (nieuwe) situatie gebeurt namelijk op basis van jouw eigen eerdere ervaringen. Je neemt iets waar en geheel onbewust wordt het direct beïnvloed door bepaalde associaties die je er zelf eerder bij hebt gevormd. Deze associaties filteren jouw waarneming en wat je waarneemt voelt waar, maar is het ook echt waar? Wat je voor waar aanneemt is aan jou.
The Work 1 Byron Katie

Onderzoek jij je overtuigingen?

De interpretatie van een (negatieve) situatie voelt vaak waar. Het is jouw overtuiging: jouw gedachte op gevoelsniveau. Deze gedachte is zo sterk dat je er niet eens aan twijfelt of het waar is of niet. Onbewust neem je het aan voor de waarheid. Het is namelijk menseigen om overtuigingen, die negatief en belemmerend kunnen zijn, te geloven. Veel overtuigingen zijn ontstaan in je vroege jeugd en heb je meegekregen vanuit je ouders en opvoeding. En in je volwassen leven beschouw je die overtuigingen als vaststaande gegevens. Je hebt je er zo mee geïdentificeerd dat je ze niet eens meer ter discussie stelt en voor waarheid aanneemt.

Van bewustwording naar vrijheid

Het is een keuze om je overtuigingen te geloven. Je besluit zelf (onbewust) om je vast te klampen aan je gedachten. Niet de gedachten zelf maar jouw hechting hieraan veroorzaakt angst en stress. We lijden alleen als we een gedachte geloven die in strijd is met wat is. Wanneer het denken helemaal helder is, is dat wat is, dat wat we willen. Willen dat de realiteit anders is dan zij is, is hopeloos. Gedachten zijn een manier om de werkelijkheid anders te willen hebben dan ze is. Alle stress en angst die we voelen wordt veroorzaakt door te strijden tegen wat is.

De vragen van Byron Katie die je leven veranderen

Byron Katie´s The Work methode bestaat uit een A4tje met vragen.

  1. Je start met het uitwerken van je (negatieve) gedachten of oordeel met betrekking tot een situatie die jou beperkt, stress veroorzaakt of je uit balans brengt.
  2. Daarna onderzoek je deze overtuiging of het oordeel aan de hand van vier vragen. Deze vier vragen geven je inzicht in jouw waarheden.
  3. Vervolgens keer je de overtuigingen om, om te ervaren wat net zo waar of meer waar is voor jou.
The Work Byron Katie

Laat je angsten en de mening van anderen niet je leven bepalen

Het is interessant om je overtuigingen op te sporen en te onderzoeken, zodat je kunt kijken waar het écht om draait. Een gedachte laat jou los als je je meer bewust wordt van je gedachten en vervolgens beseft wat echt waar is. Je mag altijd experimenteren en oefenen. Realiseer dat je angsten van vandaag niet je toekomst hoeven te worden. Weet dat je de kracht hebt om hiermee om te gaan. Niemand anders kan dit voor je doen, leer het jezelf. Wordt de baas over je gedachten, vergroot je bewustzijn en herschrijf je verhaal.

Aan de slag met je ontwikkeling?

The Work is voor iedereen toegankelijk en in veel verschillende situaties toepasbaar. De vragen geven je inzicht in jouw waarheden. Dus wil je aan de slag met je eigen overtuigingen en ontwikkeling? LIEVScoaching ondersteunt je bij het bij het onderzoeken van je overlevingsmechanismen en het transformeren van je overtuigingen, onder andere met The Work methode van Byron Katie.

Terug in je kracht

In de coachtrajecten bij LIEVScoaching leer ik je als ervaringsdeskundige en hsp coach om stap voor stap aan de slag te gaan met de overtuigingen die je niet langer dienen en je belemmeren om volledig in je kracht te komen en je volle potentieel te leven. Meer weten, neem een kijkje op mijn website (www.lievscoaching.nl) en neem gerust contact met me op. Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.