LIEVScoaching

Van pleasen terug naar je authentieke Zelf

Van pleasen terug naar je authentieke Zelf

Wat is pleasen?

Als pleaser ben je vanuit een overlevingsmechanisme geïdentificeerd met een plichtsgevoel van geven aan anderen. Een pleaser maakt zich vaak zorgen voor en over anderen. Onder al deze bezorgdheid schuilt vaak een verlangen naar het Zelf. Maar als een pleaser zich geen zorgen maakt om anderen ervaart zij zich onverantwoordelijk. Door het zorgen voor anderen, kun je controle uitoefenen over het leven van anderen, kun je anderen dichtbij houden omdat je wil dat ze je aardig vinden. Eigenlijk maakt een pleaser zich zorgen vanuit eigenbelang. Om zich veilig, nodig en geliefd te voelen.
Terug naar jezelf

Als pleaser je verlangen volgen

Je verlangen volgen is in de ogen van een pleaser egoïstisch. En egoïsme staat niet hoog aangeschreven in de menselijke waarden en normen. Verlangen is echter een persoonlijke kracht die je naar je Zelf kan leiden. Door het volgen van je verlangen kun je je laten leiden door de vreugdevolle essentie van het Zelf. Wist je al dat persoonlijke krachten als passie en compassie eigenlijk ook vormen van verlangen zijn? Verlangen is een expressievorm van het Zelf. Als het Zelf zich uitdrukt, doet het dit in de vorm van liefde; zelfliefde, liefde voor anderen en liefde voor het leven. Zelfliefde is het verlangen naar Zelfvervulling. Liefde voor anderen is het verlangen om aanwezig te zijn bij wat een ander meemaakt in zijn leven, oftewel compassie. Passie is het verlangen naar een volwaardig en zinvol leven.

Hoe herken je als pleaser een verlangen?

De processen van het verlangen vanuit het authentieke Zelf verlopen organisch. De processen vanuit een pleaser identiteit zijn daarentegen niet natuurlijk. Deze processen zijn gekunsteld. Een pleaser streeft er continu naar om iemand te zijn, iets te doen, te denken en te voelen en andere dingen juist niet te voelen. Het gelooft in de illusie dat moeten, horen, plichten en verplichtingen vormen van liefde zijn. Een pleaser kan zich vanuit angst- of schuldgevoelens ervan overtuigen het hij/zij alles moet. Hij/zij is heel gespannen en niet in staat om rustig vanuit eigen ritme, natuurlijke processen en verlangen te leven.

Patroon doorbreken en terug naar je authentieke Zelf

Compassie is zoals beschreven een vorm van verlangen en het zit in iedereen. Soms mag je het opnieuw leren kennen en op de energie ervan leren vertrouwen. Compassie kan nog onderdrukt worden door allerlei verplichtingen. Van generatie op generatie kan al voorgehouden zijn dat het onderdrukken van compassie het beste is wat je kunt doen. Maar als je weer voeling krijgt me je verlangen, dan zal deze je via natuurlijke weg passie bijbrengen voor het leven en compassie voor anderen.
Zelfliefde

Hoe leer je als pleaser leven volgens je authentieke Zelf

Als je je met de pleaser identificeert doe dan eens iedere zondag 2 uur alleen maar waar je zelf zin in hebt. Vaak is dit voor een pleaser lastig en heeft hij/zij geen idee waar het naar verlangt. Dit is op zichzelf al een teken van een onnatuurlijke manier van leven. Zorgen voor anderen is voor de pleaser veel meer vertrouwd en bekend terrein. Als het te lastig is, begin dan kleiner. Door drie keer per dag vijf minuten lang iets te doen wat je graag wilt doen. Experimenteer en noteer. Maak een logboek van verlangen. Door dit te doen geef je het verlangen stap voor stap een grotere plek in je leven. En blijf je afvragen;
  1. Wat wil ik doen?
  2. En wat vind je daar zo leuk aan?
  3. En hoe voelt het als je hier mee bezig bent of over spreekt? Beschrijf dat gevoel eens.
Het helen van je identiteit gaat stap voor stap. Het leven volgens je authentieke Zelf kan beginnen.

Pleaser en sabotage

Je kunt in het proces van heling en leven volgens je ware Zelf gesaboteerd worden door bijvoorbeeld zelfverheerlijking, overcompensatie of een dwangmatigheid. Dit kan aanvoelen als een verlangen maar zijn coping mechanismen tegen de angst om de mindere te zijn, afstand te nemen van eerdere gevoelens en ervaringen, schaamte te onderdrukken of zich alleen te voelen of te zijn. Een pleaser moet anderen helpen en schuldgevoelens drijven hem/haar hiertoe. Dit soort dwangmatigheden zijn geen authentieke verlangens.

Verlangen en de weg naar authenticiteit

Om jezelf niet te saboteren is het belangrijk je binnenwereld te verkennen. Zo kun je erachter komen wat je wilt. De antwoorden komen van binnenuit. Let op wat er van binnen gebeurt als je je authentieke Zelf vraagt om je verlangens kenbaar te maken.
  • Ervaar je een kalme doelbewustheid, een vredig gevoel?
  • Of voel je je gespannen en gehaast en wil je het zo snel mogelijk gedaan krijgen?
Weet dat als je een verlangen vervult, je geen spanningen voelt, omdat je niets onderdrukt. Als je dit onderscheid goed doorkrijgt, kan het vervullen van je verlangens tot een hele nieuwe manier van leven leiden. Verlangen is een van de primaire wegen naar authenticiteit.

Terug naar jeZelf

In de workshops en coachtrajecten bij LIEVScoaching leer ik je als ervaringsdeskundige en hsp coach om stap voor stap aan de slag te gaan met het helen van je identiteit om volledig in je kracht te komen en je volle potentieel te leven.
Meer weten, neem een kijkje op mijn website (www.lievscoaching.nl) en neem gerust contact met me op.
Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.