LIEVScoaching

Van tekort naar Zelfliefde

Van tekort naar Zelfliefde

Het gekwetste kind achter het stuur

Heel lang heb ik geleefd vanuit tekort. Als nakomertje en jongste in ons gezin vond ik mijn ouders oud en ze deden geen leuke dingen met me. Ik voelde dat er niet voldaan werd aan mijn behoeften als kind. De verschillen met andere gezinnen werden steeds duidelijker. Verwarring ontstond. Lag het aan mij? Was ik te gevoelig, was ik een last?

Naarmate ik ouder werd nam mijn innerlijke, gekwetste kind steeds vaker mijn ‘stuur’ over. Ik reageerde buitenproportioneel op situaties zonder te begrijpen waarom. Ik zag mezelf bijvoorbeeld staan stampvoeten, maar kon het niet stoppen. Mijn innerlijk kind klopte aan mijn deur, maar ik deed niet open en negeerde het. Uit angst voor pijn en lijden. Ik zocht afleiding en verdoofde mezelf op allerlei manieren. Alle vroegere, pijnlijke emoties had ik onderdrukt en deze waren nog opgeslagen op celniveau in mij. Hierdoor kwamen er andere klachten vrij in mijn psyche en lichaam.

Van tekort naar Zelfliefde

Herken je dat?

Blijven hangen in het gevoel van tekort en blijven hopen op steun, liefde en erkenning is blijven verlangen naar iets wat er niet is. Dit is pijnlijk. Alsof je zout blijft strooien in een onzichtbare wond. Je blijft hangen in een soort slachtofferrol, in de zogenaamde dramadriehoek. De dramadriehoek is een veelgebruikt model bij coaching vanuit de Transactionele Analyse.
Deze driehoek laat drie rollen zien die een vaste, negatieve dynamiek hebben ten opzichte van elkaar. De redder, het slachtoffer en de aanklager. Als ik het dus heb over de slachtofferrol dan is er hulpeloos gedrag zichtbaar vanuit het gekwetste kind. Bij zielig gedrag zal de redderrol zich aangesproken voelen en bij gedrag dat irritatie oproept zal de aanklager reageren. In de dynamiek tussen deze rollen zijn geen winnaars, enkel verliezers. Je kunt zonder dat je het in de gaten hebt hiermee je eigen ontwikkeling in de weg staan. Want als je je ouders niet kunt nemen, dan kun je je leven nooit volledig nemen. Het gaat er hierbij niet om dat je je ouders hoeft te vergeven en je hoeft ze ook niet aan te klagen. Ik heb ervaren dat het veel rust geeft als je je verantwoordelijkheid leert nemen. Erken hierbij je behoefte. Rouw zonodig en accepteer het gemis dat het anders is gelopen dan je had gewild. Wees in dit proces vooral lief voor jezelf. Weet dat ouders alles geven wat ze kunnen geven. Ze doen hun best om liefde door te geven. Maar als ze zelf minder liefde gekregen hebben, kunnen ze ook minder doorgeven. Het grootste wat ze konden geven hebben ze echter gegeven en dat is je leven.

Omarm je gekwetste kind

Dus heb je tekort ervaren? Word dan je eigen innerlijke ouder en laat jezelf niet meer in de steek. Treed in contact met het innerlijke, gekwetste kind in je. Praat er tegen vanuit liefde. Zie het en omarm het teder. Hierdoor kan oud zeer wat opgeslagen is in je pijnlichaam op celniveau vrijkomen, zodat je het kunt helen. En het goede nieuws is dat als je het gekwetste kind in jezelf omarmt je ook alle gewonde en gekwetste kinderen uit voorgaande generaties omarmt. Vaak nemen we namelijk onbewust veel pijn over uit ons familiesysteem en ook dat kun je helen.

Hoe mooi is het om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Om alles wat je denkt tekort te zijn gekomen jezelf te geven. Dus word je eigen innerlijke ouder en geef het jezelf. Daar is het nooit te laat voor.

Ik heb mijn verhalen stuk voor stuk herschreven en de cirkel van tekort doorbroken. Vanuit zelfliefde en dankbaarheid voor alles wat er wel was. Er is meer rust en ruimte gekomen en de liefde kan meer stromen.

Wil jij dit ook? Neem dan contact op met LIEVScoaching voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik help je graag om in contact te komen met je innerlijk kind en kan je begeleiden ondersteund met visualisaties, oefeningen en praktische tools zodat je jezelf kunt leren helen en je leven volledig kunt nemen. Kom terug bij jezelf en in je kracht. Meer info kun je vinden op: www.lievscoaching.nl

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.