LIEVScoaching

Ervaar je vrede in jezelf?

Ervaar je vrede in jezelf?

Ervaar je vrede in jezelf?

Velen van ons verlangen ernaar. Rust in je hoofd en vrede in en met jezelf. Maar vrede in jezelf ervaren is heel lastig als je nog aan het overleven bent. Als er nog overlevingsmechanismen actief zijn in jou die zich bijvoorbeeld uiten in een identificatie met primaire ikken zoals een perfectionist en controleur.

Overlevingsmechanisme & trauma

Perfectionisme is een overlevingsmechanisme. Het is een deel in ons dat ontstaan is en geactiveerd is door vroegkinderlijk trauma. Het diende vroeger als bescherming voor je innerlijk kind zodat deze de pijn, afwijzing of liefdeloosheid niet hoefde te voelen. Door als kind te gaan geloven in de overtuiging dat het aan jou lag en dat je niet goed genoeg was.

Zelfdestructief patroon

Later kan dit overlevingsmechanisme leiden tot een gedragspatroon wat je niet zomaar kunt stoppen. Het patroon dekt namelijk de pijn van het trauma af waardoor je er mee om kunt gaan zonder het te voelen. Ja, zonder te voelen. De onderliggende oude pijn en emoties blijven dit mechanisme echter uitlokken met allerlei zelfdestructieve klachten van dien. Je voelt je niet veilig bij jezelf en niet in je eigen lichaam. Hierdoor richt je je aandacht naar buiten en probeer je je veiligheid, erkenning en waardering buiten jezelf te zoeken.
Blog vrede in jezelf

Hoe uit perfectionisme zich?

Hebben we het over perfectionisme, dan hebben we het over de lat te hoog leggen, maximaal willen presteren, de beste moeten zijn. Veeleisend en streng, veel moeten, weinig mogen. Vrouwen stellen veelal hoge eisen aan zichzelf en mannen projecteren deze hoge eisen vaak op hun omgeving. Als je erin doorschiet dan uit het zich in faalangst, uitstelgedrag en stress. Heel veel stress en onrust.

Perfectionisme gaat vaak ook gepaard met een sterke controle drang met moeite om los te laten, nooit tevreden kunnen zijn. Hoe dan ook grip willen houden. Op een gegeven moment in je leven kom je erachter dat het je niet meer dient. Ooit wat het nuttig en noodzakelijk, maar nu heb je er vooral last van en put het je uit. Het mag makkelijker en je gunt dit jezelf. Maar dan.

  • Hoe doorbreek je dit patroon/mechanisme?
  • Hoe kun je jezelf bevrijden en voorkomen dat je batterij erop leegloopt en je jezelf uitput?
  • Hoe kunt je gaan leven in plaats van overleven?

Begrijpen

Het start met begrijpen. Want wat je niet wilt of kunt begrijpen kun je ook niet veranderen. Perfectionisme vindt zoals gezegd zijn oorsprong in vroegkinderlijk trauma. In een of meerdere momenten van onveiligheid, onvoldoende aandacht of onvoldoende support. Als kind ben je afhankelijk van je ouders/verzorgers om te overleven. Vechten of vluchten is veelal geen optie, waardoor als stress respons alleen bevriezen overblijft. Daarbij neemt een kind de schuld op zich, omdat je het geheel nog niet kan overzien. Als kind concludeer je dat je niet goed genoeg bent en schuld en schaamte ontstaan. Je splitst een deel in jezelf af (traumadeel) waarmee het niet langer cognitief toegankelijk is. Tegelijk met deze afsplitsing ontstaat er ook een overlevingsdeel om de andere gezonde delen af te schermen en te beschermen. Dit is allemaal ingebouwd in je bewustzijn. Onder dit overlevingsmechanisme zit angst. Angst van je innerlijk kind en dat is pijnlijk om onder ogen te zien en om te voelen. Voelen komt ‘on hold’ te staan en het contact met jezelf gaat verloren. Dit maakt het een hardnekkig patroon om te doorbreken.

Heling & zelfliefde

Wees zacht, compassievol en lief voor jezelf. Gun jezelf een ander en gemakkelijker leven. Ja, dat mag! Kom los van alle negatieve overtuigingen, rouw om wat er niet was en vergeef jezelf. En heel het innerlijke, gekwetste kind in jezelf. Geef het de aandacht die het nodig heeft waardoor je de verbinding met jezelf stap voort stap kunt herstellen, je weer durft te gaan voelen en vrede in jezelf kunt ervaren. Doe je dit niet, dan zal het gekwetste kind zich op ongewenste momenten tonen en je relaties (blijven) beïnvloeden. Je emmer zal regelmatig blijven overlopen. Waar kies je voor?


Gezien de gelaagdheid en de samenhang werk ik als coach bij LIEVScoaching met een integrale aanpak gericht op herstel van binnenuit. Gericht op zowel het bewuste als onderbewuste met behulp van onder andere innerlijk kind werk, voice dialogue en interactieve zelf-resonantie (IZR) om het gezonde deel in jou te ontwikkelen en vergroten. Je hoeft het dus niet alleen te doen! Zoek je een coach of wil je een IZR proces, neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.